freedom

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Triky

Ollie
Najzákladnejší a asi najdôležitejší trik je práve Ollie. Bez tohto triku sa na doske nezaobídete, preto je veľmi dôležité naučiť sa ho dobre už pri začiatkoch jazdenia.
  Na prvý pohľad vypadá veľmi jednoducho, obyčajné vyskočenie do vzduchu, no v skutočnosti je oveľa náročnejší, už len preto, že sa ho učíme ako prví a sme radi, že vôbec stojíme na doske. No poďme si ho bližšie rozobrať.

  Zo začiatku odporúčam sa učiť "oličko" na mieste v stoji, nie za jazdy. Jednou nohou sa postavíme na tail a druhou cca. do 3/4 dosky tesne pred šrobiky. Postavenie nôh záleží od spôsobu jazdy - goofy, regular - pre lamy, najprv si určím, ktorým smerom chcem ísť, ktorou stranou dosky a ktorou nohou do predu. Ukážeme si to na regulari, (to som ja) nech v tom nemáme guláš. Pravou nohou stojíme na taily, ľavou tesne pred šróbykmi . Kolená trocha prikrčíme, zdupneme tail k zemi a za výskoku ťaháme ľavou nohou grip smerom od tela. Veľmi dôležité je prenášanie váhy. Odrážame sa pravou nohou od tailu a pri výskoku ju úplne odľahčíme a váhu prenesieme na ľavú nohu, aby sa doska dostala do vodorovnej polohy. Celý tento trik je hlavne o cviku, zručnosti a hlavne trpezlivosti. Nesmieme pri tom zabúdať na toto:
  • Pri výskoku zkrčíme kolená čo najviac k hrudi, aby bol výskok čo najvyšší.
  • Pri odraze od zeme dávať pozor na dotyk tailom zeme kôli rovnováhe.
  • Pri dopade na zem treba zostať stáť na doske, inak sa trik nevydaril.
  • Na sk8board nenosím číňany, ale boty s ollie protection, aby vydržali do večera.


Ak trik dobre ovládame na mieste, začneme sa učiť za jazdy. Tu je dôležité, aby sme prednú nohu (v našom prípade ľavú) mali mierne natočenú v smere jazdy, zadnú naopak kolmo na dosku, príp. mierne natočenú proti smere jazdy. Keď vieme oličko, môžme sa učiť ostatné triky, či už flipy alebo grindy, k všetkému treba ollie. Veľa štastia a úspechov v jazdení.

sk8 | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014