freedom

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

História snowboardingu

Snowboarding vymysleli americkí surfisti začiatkom šesťdesiatych rokov, keď mali v zime dlhú chvíľu. Skúšali to i skateboardisti, ktorí sa snažili jazdiť na snehu na skateboardoch s odmontovanými kolieskami. Boardy sa síce šmýkali, horšie to bolo s bezpečnosťou.

Experimentovali aj lyžiari. Vynašli takzvaný snufer (dve lyže spojené do jednej). Na konci snufera bol upevnený povraz, ktorý slúžil na udržanie stability. Veľmi blízko k dnešným snowboardom bol takzvaný winterstick (zimná palička) alebo skiboard. Jeho kladom, a zároveň chybou bol tvrdý plast, z ktorého bol vyrobený. Ten síce dovoľoval rýchlejšiu jazdu, tej však nebolo prispôsobené viazanie. Výsledkom boli opäť vykrútené členky a polámané nohy.

Sedemdesiate roky a Američan Jake Burton priniesli konečne snowboardingu dnešnú tvár, keď si Burton vypožičal od lyží nepoddajnú, flexibilnú umelinu s názvom P-tex. Vyriešila sa ostrosť hrán a v roku 1983 aj viazanie. Jeff Grell vymyslel viazanie, ktoré obopínalo jazdcovu nohu plastom. Takto mohli jazdci konečne udržiavať kontrolu aj v tvrdom snehu.


snb | stály odkaz

Komentáre

  1. Kukni aj moju stranku
    kukni aj moju stranku a pls daj vedet...co by som tam mohla zmenit.,..a ja sa pokusim...:D:D:D
    publikované: 18.11.2007 09:06:23 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014